Međunarodni dan muzeja 2023. – MUZEJI, ODRŽIVOST I DOBROBIT

Hrvatski učiteljski dom – Hrvatski školski muzej, Zagreb 2020.

Međunarodni dan muzeja koji se organizira 18. svibnja svake godine diljem svijeta svakako je jedinstveni trenutak za međunarodnu muzejsku zajednicu. ICOM (International council of museum/Međunarodno vijeće muzeja) ga je pokrenuo 1977. godine s ciljem podizanja svijesti o važnosti uloge muzeja u svijetu kao važnih kulturnih središta koja čuvaju svjetsku kulturnu baštinu, a svojim djelovanjem služe društvu i njegovu razvoju. Na ovaj dan, ali i u danima i tjednima povodom njega, muzeji i srodne institucije planiraju nove izložbe, kreativna događanja i aktivnosti vezane uz različite teme koje svake godine od 1992. prate ovu manifestaciju. Ovogodišnja tema je Muzeji, održivost i dobrobit, a fokusira se na iznimnu važnost zaštite okoliša, zdravlja i dobrobiti u svakodnevnom životu te na to kako muzeji kao kulturne institucije mogu doprinijeti tome. Muzeji mogu igrati ključnu ulogu u promicanju održivosti i dobrobiti motivirajući posjetitelje da usvoje održive i zdrave stilove života jer će putem svojih aktivnosti poticati ekološku odgovornost, zdravlje i dobrobit posjetitelja i osoblja. Time će muzeji, jačajući svoju ulogu važnih kulturnih institucija, privlačiti i nove posjetitelje osobito mlade koji podržavaju svijest o održivom razvoju. Cilj Međunarodnog dana muzeja je podizanje svijesti o važnosti uloge muzeja u svijetu kao važnih kulturnih središta koja čuvaju svjetsku kulturnu baštinu i ustanova koje obogaćuju međusobno razumijevanje među ljudima, a programi u Hrvatskoj započinju još u travnju s realizacijom edukativne muzejske akcije (EMA) Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva te završavaju na Međunarodni dan muzeja ili Europsku noć muzeja koja se održava vikendom najbližem datumu manifestacije. Hrvatski školski muzej godinama sudjeluje na Međunarodnom danu muzeja i EMA-i gdje putem različitih sadržaja poput prezentacije vrijedne baštine koju čuva, uspomena na djetinjstvo i školovanje predstavlja rad muzeja, sada u galeriji Školskog „Školica za 5“ u Hebrangovoj 5 u Zagrebu dok je, na žalost zbog stradanja u potresu, muzej zatvoren za javnost u svojoj matičnoj zgradi Hrvatskoga učiteljskog doma.

U Lici, prva polovina 20. stoljeća. Autor Ivan Rubčić
(Hrvatski školski muzej, Zbirka fotografija)

Na Međunarodni dan muzeja, nakon premijere u Zagrebu prošle godine, u suradnji s Gradskim muzejom Gospić u Gospiću, otvaramo izložbu MOTIVI ZAVIČAJA – Ivan Rubčić (1886.-1940.), učitelj i fotograf, autorice Elizabete Serdar, koja prikazuje najznačajnije dijelove vrijedne zbirke koju je gospođa Branka Kovačević darovala je Hrvatskome školskom muzeju 2019. godine poput staklenih fotoploča (negativa) s prikazima različitih motiva, pojedinačnih i skupnih obiteljskih portreta, različitih događaja i hrvatskih krajolika. Autor snimaka je rođeni Gospićanin, učitelj Ivan Rubčić, a fotografije su nastale od 1910. do 1939. godine. Krajem svibnja slijedi nam i iznimno značajna izložba Hrvatskoga školskog muzeja Hrvatski učiteljski dom koja će prikazati povijest izgradnje Doma u kontekstu učiteljskog djelovanja krajem 19. stoljeća, arhitektonska obilježja ovoga spomenika kulture te ukazati na činjenicu da je ovaj Dom kontinuirano dom Hrvatskoga školskog muzeja od njegova osnutka 1901. do danas. Autorice ove izložbe su Anita Zlomislić, Sonja Gaćina Škalamera i Štefka Batinić, a izložba će se moći vidjeti u našoj galeriji „Školica za 5“ od kraja svibnja do početka rujna ove godine.

Hrvatski učiteljski dom. Zagreb, 1889. (Hrvatski školski muzej, Zbirka fotografija)

U galeriji „Školica za 5“ nastavljamo i s radioničkim programom pa nas na samom početku ljetnih praznika očekuju i ljetne radionice Školskog „Neka škola završi kreativno!“. Ovaj petodnevni program različitih pedagoških aktivnosti namijenjen je djeci predškolske i osnovnoškolske dobi, a polaznici će moći naučiti ponešto od starih vještina i zaboravljenih igara uz vodstvo Ivane Dumbović Žužić.

Ljetna radionica u Hrvatskome školskom muzeju 2018.

Jesen nam donosi izložbu Bršljan i Smilje – krasno bilje: u povodu 150. obljetnice pokretanja dva dječja časopisa, autorice Štefke Batinić, kojom ćemo prikazati kontekst pokretanja dvaju poznatih dječjih časopisa te njihovu ulogu s aspekta školskog i svakodnevnog života učenika nižih razreda osnovnih škola uz naglasak na vrijednu likovnu komponentu ovih časopisa. Izložba Pioniri maleni, ovaj puta u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla u Zagrebu, predstavit će crtice iz života pionira kroz zbirke našeg muzeja, a autorica izložbe je Kristina Gverić. Godinu završavamo u galeriji Školskog „Školica za 5“ u Hebrangovoj 5 s pokretnom izložbom ABC za odrasle– opismenjavanje odraslih u 20. stoljeću (2005.), autorice Branke Manin, a sada ćete je moći pogledati uz najnovije podatke o pismenosti u 21. stoljeću. Uz ove izložbe i događanja koja nam tek slijede te sve ono što smo radili zadnjih nekoliko godina unatoč objektivnim poteškoćama zbog nemogućnosti korištenja vlastite zgrade do njezine obnove, Hrvatski školski muzej i dalje aktivno djeluje i obogaćuje kulturni život grada Zagreba i Hrvatske na korist njezinih građana.