HP 2000E – online nastava i prije Interneta

Ormar, vrata od lifta…

Tako su djeca 2018. godine opisala veliki kompjutor – sistem koji je prije gotovo pola stoljeća bio čudo tehnike i omogućio većem broju učenika i nastavnika, ali i svima drugima koju su pokazali interes, da vide, isprobaju i nauče kako radi kompjutor.

HP 2000E za vrijeme restauracije

Riječ je o računalu HP 2000E time sharnig sistemu, u to vrijeme najinovativnijem proizvodu tvrtke Hewlett Packard (HP). Računalo je nešto više od dva metra, širine 162 i dubine 95 cm i sastoji se od tri velika djela koja su međusobno povezana kablovima. Na prednjoj strani nalaze se prozirni četvrtasti gumbi koji svijetle kad se računalo uključi.

Godine 1972. računalo, koje je bilo plaćeno za to vrijeme velikih 150 000 dolara, iz Londona je stiglo u Zagreb i izravno s aerodroma premijeru imalo u Hrvatskom školskom muzeju na izložbi suvremenih nastavnih pomagala. Nakon toga prebačeno je u Multimedijski nastavni i znanstveno-informacijski centar gdje je bilo namijenjeno isključivo potrebama nastave u obrazovnom procesu.

Inovativnost je bila u time sharing modu koji je omogućavao istodobni rad 16 osoba. Na računalo se moglo spojiti putem svoga konverzacijskog terminala (tipkovnice) i koristili ga kao osobno računalo neovisno o drugim istodobno priključenim korisnicima. Povezati se moglo pomoću kabela ili telefonskom linijom. Posebno je inovativan bio način spajanja telefonskom linijom jer se u tom slučaju moglo spojiti računalom na daljinu iz svog doma, škole, fakulteta… Bili su potrebni samo telefonska linija i prenosivi terminal (najviše se upotrebljavao prenosivi terminal Execuport s termalnim pisačem i akustičnim adapterom). Tako se prva veza odnosno nastava na daljinu sedamdesetih godina prošlog stoljeća uspostavila između Visoke ugostiteljske škole u Opatiji i računala HP 2000E u Zagrebu. Postupak je bio jednostavan: birao bi se telefonski broj Multimedijskog centra u Zagrebu i na terminalu (na za to predviđeno mjesto) stavila bi se slušalica i uspostavila veza računala u Zagrebu i terminala (koji u tom slučaju postaje dio računala) s nekog dislociranog mjesta. (Internet u Hrvatsku je službeno stigao 1992. godine.)

HP 2000E na izložbi o prvim školskim računalima i početcima informatičkog obrazovanja 2018. godine
održanoj u Hrvatskom školskom muzeju

Na računalu instaliranom u Zagrebu, a zbog mogućnosti uspostave veze s računalom na daljinu i u drugim hrvatskim gradovima, besplatno su se održavali informatički tečajevi za učenike i učitelje. Posebno interesantna je bila činjenica kako je rad na računalu bio besplatan i mogli su ga koristiti svi koji su željeli odnosno pokazali interes. Računalo HP 2000E time sharing ubrzo se trajno povezalo s pojedinim školama i fakultetima na kojima se održava eksperimentalna nastava informatike s praktičnim radom na računalu.

Prijenosni terminal Execuport za vrijeme nastave na daljinu

Desetak je godina računalo HP 2000E radilo sedam dana u tjednu 24 sata dnevno, a ono što je najviše privlačilo korisnike bila je činjenica da su se na računalu mogli isprobavati i pisati vlastiti programi. Dio zanimljive dokumentacije o tome čuva se u Hrvatskom školskom muzeju. Mnogi uspješni hrvatski informatički stručnjaci svoje prve susrete i uspješno informatičko obrazovanje duguju upravo ovom velikom računalu čije se instaliranje u to vrijeme moglo mjeriti sa suvremenim svjetskim informatičkim trendovima.

Kompjutorska shema Multimedijskog centra 1970-ih

Osamdesetih godina i nakon puno sati rada HP 2000E se počinje sve više kvarti a činjenica da se informacijsko-komunikacijska tehnologija razvija velikom brzinom nije mu išla u prilog. Suvremenija i jeftinija računala postaju dostupna sve širem krugu informatičkih entuzijasta tako da HP 2000E polako gubi svoju primarnu funkciju pa je krajem osamdesetih rastavljeno i pospremljeno u čuvarnicu Hrvatskog školskog muzeja, kao nepobitni dokaz prve informatičke pa i multimedijalne nastave na daljinu. Sigurno je kako je tadašnja online nastava organizirana za manji krug zainteresiranih, zahtijevala je i određenu informatičku infrastrukturu no bila je prisutna i jedno vrijeme držala korak sa suvremenim svjetskim trendovima.

Multimedija u nastavi 1970-ih

Koncem 2018. godine računalo HP 2000E zajedno s kompletnom dokumentacijom i terminalima bilo je ponovno izloženo na izložbi kojom su predstavljena prva školska računala i početci informatičkog obrazovanja u Hrvatskoj. Tom prigodom računalo je i djelomično je restaurirano što je izazvalo nevjericu mlađih posjetitelja koji su se neposredno mogli upoznati s početcima uspostavljanja informatičkog obrazovanja u školskim institucijama. Oni koji su imali privilegij raditi na HP 2000E tom su prigodom istaknuli važnost koje je računalo imalo u formativnim godinama jednog školaraca.