Početak školske godine

Ante Dražić HŠM 35798/1

Pojavi li se i u vama krajem kolovoza istodobno osjećaj kraja i predosjećaj novoga početka? Tad u mislima prelistavamo vrijeme koje ostavljamo iza sebe, godinu koju smo zaključili s tim ljetom. Pospremamo u vlastite ladice tek doživljena iskustva i proživljena sjećanja na more, na praznike, ferije. Neka od tih sjećanja pospremili smo i u Zbirku radova učenika i nastavnika Hrvatskoga školskog muzeja. Bezbrižnost i zaigranost koju nosi ljeto zabilježili su učenici Narodne osmogodišnje škole u Suhopolju školske godine 1954./55.

A.Strižić HŠM 35802/5
Katica Matovina HŠM 35802/31

Prvi dani rujna druga su „nova godina“. Nema slavlja, vatrometa i čestitanja, ali u tim prvim danima rujna osjećamo i uzbuđenje i nadu. To je idealno vrijeme za započeti nešto novo, za ostvariti do tad neostvareno, završiti nedovršeno.

Vode nas ti osjećaji daleko u djetinjstvo, u prve dane svakog početka nove školske godine. Povratak s mora. Pospremanje ormara, nova odjeća, obuća. Gužve u knjižarama. Mirisi novih knjiga, čitanki i udžbenika, do tad nepoznate naslovnice, listanje nikad otvorenih stranica.

HŠM Mu 1836
HŠM Mu 4709

Biranje bilježnica, gumica, šiljila, školske torbe ovisno o ukusu i modi koju je nosila ta godina. Pažljivo pospremanje u korice, da sve sačuvamo od prevelikog korištenja.        

HŠM 39873
HŠM 46174
HŠM 31205   
HŠM Mp 2828

Povratak u školske klupe podrazumijevao je uvijek i povratak prijateljima, pripadanje i zajedništvo. Hrvatski školski muzej putem muzejskih predmeta pospremio je mnoge uspomene na te prve dane nove školske godine.

Takvi trenutci, školska prijateljstva, lica učiteljica i učitelja, učenika sačuvani su i na razrednim fotografijama.

Šibenik, 1988. (privatno vlasništvo)

Na početku školske godine 2022./23. pozivamo vas da i dalje pratite naš rad putem muzejskoga bloga, YouTube kanala, Facebooka, Instagrama, kao i web stranice.

Pozivamo vas i na donaciju vaših školskih uspomena u obliku školskog pribora, fotografija, svjedodžbi, bilježnica, igračaka i sličnih vama i nama vrijednih predmeta. S radošću ćemo o njima brinuti i dalje te s tim važnim dijelom naše zajedničke školske prošlosti upoznavati generacije koje nam dolaze.  

Sretna i uspješna nova školska godina!

Šibenik, 1988. (privatno vlasništvo)