Bicikl

Europski tjedan mobilnosti 16. – 22. rujna 2022.

Biciklisti, Branko Ružić, Zagreb, 1953. – 1959.  HŠM Mp 2725

Pjesma kaže: „Ovdje se radi o dva kotača, o dvije-tri štange i jednom sicu.“ Naravno riječ je o biciklu. Shvatit ćete da to nije nimalo nevažan predmet ako vam otkrijemo da se danas više od bilijun bicikala koristi u cijelom svijetu. Najduži bicikl ikad bio je čak 20 metara dug, a na njemu je moglo sjediti 35 osoba. Ipak, bicikl najčešće vozimo sami. Koristeći vlastitu snagu pokrećemo bicikl pritiskivanjem pedala.

Prva zamisao o danas svima poznatom biciklu pojavila se prije 205 godina. U Parizu 1818. godine njemački šumar i izumitelj Karl von Drais demonstrirao je svoj novi izum draisienne – dvokolicu s mogućnošću upravljanja prednjim kotačem. Tko je tom izumu dodao pedale, nije baš sigurno, ali to se dogodilo već između 1840. i 1865. godine. Danas smo naše bicikle doveli do savršenstva.

Grupa biciklista, Vaso Margetić, Zagreb HŠM Mf 121/28

Većina nas sjeća se onog trenutka kad smo skinuli pomoćne kotače i zaista naučili voziti bicikl. Taj osjećaj slobode teško se zaboravlja.

U zbirkama Hrvatskoga školskog muzeja čuva se jedan crveni Pony bicikl, nekoliko likovnih radova na temu bicikla, ali i nekoliko zanimljivih fotografija koje vam ovim putem predstavljamo.

O biciklu i njegovim dobrim stranama trebali bismo više govoriti i u Europskom tjednu mobilnosti koji se ove godine obilježava od 16. do 22. rujna.

Most, Željko Jakšić, Zagreb, 1975.  HŠM Mp 1329

Opće je poznata dobrobit vožnje bicikla za naše zdravlje, kako fizičko tako i psihičko. Vozeći bicikl istražujemo svijet oko nas, otvaramo nove vidike, udišemo zrak, vježbamo, ali u isto vrijeme radimo na vlastitoj koncentraciji, sređujemo si misli i što je najvažnije uživamo. Nakon svake vožnje, u grupi ili samostalno, dobro se osjećamo. Dobro smo učinili i za naš okoliš, za naš grad. Uzor bi nam mogla biti Nizozemska, posebice Amsterdam, gdje je 30% svih putovanja napravljeno biciklom, a od osam Nizozemaca iznad 15 godina, čak njih sedam posjeduje bicikl. Budućnost naših gradova isto bi trebao biti bicikl. Bicikl bi trebao biti naš izbor za putovanje do vrtića, škole, do posla, dućana.

Biciklima obilazimo muzeje?! Zašto ne?! Potrebno je malo volje, biciklistička staza, nekoliko parkirnih mjesta za bicikle te naravno „dva kotača, dvije-tri štange i jedan sic“!

Parkiralište za bicikle, Vlado Muhvić, Osijek, 1962. HŠM Mp 2860