KRAJ ŠKOLE, POČETAK LJETA!

Odmor u kampu “Borozija” u Savudriji, 2, polovina 20. st. (HŠM 33596)

Školska godina 2021/2022. bila je još jedna pandemijska godina u kojoj su se učenicima izmjenjivali školski dani u razredima i školskim klupama s danima on line nastave ili nastave uz školski televizijski program kod kuće. Također, još jedna godina u kojoj su učenici, ovaj put ne svi i ne svugdje, nosili medicinske maske u školi uz ostale epidemiološke mjere. Iskreno se nadamo da je ovo ujedno bila i zadnja školska godina koju ćemo ovako opisivati. Ovu školsku godinu pohađalo je 455 819 učenika osnovnih i srednjih škola. Na žalost, i ove godine u škole se upisalo manje učenika nego prethodne 2020/2021. godine kad ih je bilo 457.909. Uz Zagreb, najveći broj učenika bio je u Splitsko-dalmatinskoj, Zagrebačkoj, Osječko-baranjskoj, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji. U školskoj godini koja završava, u odnosu na lanjsku, jedino su Zadarska, Međimurska, Dubrovačko-neretvanska i Istarska županija te Grad Zagreb imali veći broj učenika. Na žalost, zbog manjeg broja učenika gase se i neke male, područne škole. No, okrenuti budućnosti nadamo se da će sljedeća školska godina imati optimističnije brojeve i statistike kao i povratak na normalno školovanje učenika u školama i školskim klupama bez mogućih zdravstvenih ograničenja koja smo imali do sada. Također se nadamo da će se u javnu raspravu vratiti neke uobičajene teme poput jedne koja se ovih dana spominje, a to je treba li nastava završiti ipak 15. lipnja kako je godinama ranije završavala u odnosu na nekoliko dana kasnije što je slučaj zadnjih godina. Mnogi sudionici u organizaciji obrazovnog sustava predlažu povratak na staro rješenje jer smatraju kako bi bilo dobro da ljetni odmor učenika počne ranije. Premda je dobro što učenici imaju više kraćih odmora tijekom godine oni smatraju da ulazak u treći tjedan lipnja, kada su i učenici i nastavnici već premoreni, nije dobro rješenje. Podupiru svoj prijedlog i klimatskim uvjetima jer tada već vladaju ljetne vrućine, a većina škola nije opremljena klima uređajima. Uglavnom, još jedna školska godina je završila i učenicima počinju dugo očekivani ljetni praznici.

Riječna avantura za kraj školske godine – učenici u čamcu. Lonja, 1971. (HŠM 35011)

Hrvatski školski muzej i ove je školske godine s veseljem surađivao sa školama, učenicima i nastavnicima. U poznatim radionicama Školskog sudjelovali su mnogi učenici gdje su mogli čuti zanimljivosti iz prošlosti hrvatskog školstva. Također, pokretne izložbe muzeja bile su izložene u školama diljem Hrvatske. Školski muzej i dalje je, na žalost, zatvoren za javnost no nastavlja komunikaciju s posjetiteljima.

Detalj s izložbe Dječjeg školskog muzeja Područne škole Pongračevo (OŠ Augusta Šenoe, Zagreb)

Za kraj školske godine spomenimo iznimno lijepu suradnju s Područnom školom Pongračevo (OŠ Augusta Šenoe Zagreb) u sklopu njihova projekta Dječjeg školskog muzeja i izložbe „Vrati se i zabavi“. Bilo je zadovoljstvo surađivati s učenicima i učiteljicama Katarinom Cvijanović, Zdenkom Pavlinovac i Martinom Miljak te profesorom informatike Mladenom Tenodijem. U školi je predstavljena i izložba „Biseri Školskog muzeja“ koja je nastala u povodu 120 obljetnice Hrvatskog školskog muzeja.

Smjerokazi za lakše snalaženje – čak dva muzeja u jednoj školi. Područna škola Pongračevo (Zagreb), svibanj-lipanj 2022.

Svim učenicima i nastavnicima želimo sretan i uspješan kraj još jedne školske godine te svima želimo dugo toplo ljeto!

Članak je objavljen u Školskim novinama, br. 23/24 od 21. lipnja 2022. u rubrici Prisjeti se uz Školski.