Školski muzej iz snova i druge aktivnosti u povodu Međunarodnog dana muzeja

Izložba Školski muzej iz snova u Muzeju grada Zagreba, svibanj 2022.

Međunarodni dan muzeja, koji se održava svake godine 18. svibnja, pokrenulo je 1977. godine Međunarodno vijeće muzeja (International council of museum – ICOM) radi podizanja svijesti o važnosti uloge muzeja u svijetu kao važnih kulturnih središta koja čuvaju svjetsku kulturnu baštinu i ustanova koje obogaćuju međusobno razumijevanje među ljudima. Od 1992. godine manifestacija se provodi o određenoj temi, a muzeji planiraju proslavu kreativnim događanjima i aktivnostima povezanima s temom Međunarodnog dana muzeja, koje mogu trajati dan, vikend ili cijeli tjedan.

Moć muzeja osnovna je ideja vodilja ovogodišnjeg muzejskog dana. U Hrvatskoj programi posvećeni manifestaciji započinju još u travnju s realizacijom edukativne muzejske akcije (EMA), a završavaju na Međunarodni dan muzeja ili Europsku noć muzeja, koji se održava vikendom najbližem datumu manifestacije. Ovogodišnja 27. EMA Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva pozvala je sudionike akcije da se povežu kroz jednu riječ – ples, a samu temu i čitavu akciju nosi Muzej Cetinske krajine – Sinj.

Izložba Školski muzej iz snova u Muzeju grada Zagreba, svibanj 2022.

Hrvatski školski muzej, koji godinama sudjeluje na EMA-i, i ove je godine organizirao likovni natječaj te pozvao na suradnju i sudjelovanje dječje vrtiće, škole te druge odgojno-obrazovne ustanove. Budući da je muzej zatvoren uslijed potresa iz 2020. godine te čeka cjelovitu obnovu i novi stalni postav, likovni natječaj nazvan je Školski muzej iz snova – Zaplešimo u ljepšu budućnost zajedno!. Radovi djece i učenike pristigli na natječaj bit će izloženi u Muzeju grada Zagreba od 17. svibnja do 5. lipnja.

U povodu Međunarodnog dana muzeja Hrvatski školski muzej priredio je još izložbi i događanja pa će tako od 16. svibnja do 15. lipnja izložba Motivi zavičaja – Ivan Rubčić (1886.-1940.), učitelj i fotograf biti izložena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

Izložba Hrvatskog školskog muzeja Motivi zavičaja – Ivan Rubčić, učitelj i fotograf u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, svibanj 2022.

Branka Kovačević darovala je Hrvatskome školskom muzeju 2019. godine osobito vrijednu građu – 1088 staklenih fotoploča (negativa) različitih formata s prikazima različitih motiva, pojedinačne i skupne obiteljske portrete, različite događaje, krajolike Hrvatske, mjesta Gospić, Smiljan, Velebit, Novalja, Split, Šibenik, Sisak, Letovanić… od 1910. do 1939. godine. Autor ovih snimaka bio je učitelj Ivan Rubčić, a izložba prikazuje najvažnije dijelove ove vrijedne zbirke. Uz već tradicionalna gostovanja pokretnih izložbi Školskog muzeja u cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu, ove godine na Međunarodni dan muzeja 18. svibnja u OŠ August Šenoa, PŠ Pongračevo predstavit ćemo suradnju s Dječjim školskim muzejom, projekt koji su ostvarili učenici PŠ Pongračevo pod vodstvom učiteljice Katarine Cvijanović.

Članak je objavljen u Školskim novinama 10. svibnja 2022.