Kako je car Dukljanin oteo sunce (iz hrvatske Banovine)

Slavenske priče u slobodnoj obradi Antonije Kassowitz-Cvijić s ilustracijama Ernesta Tomaševića. Zagreb, 1925. (Pedagoška knjižnica Hrvatskoga školskog muzeja)

Kako je car Dukljanin oteo sunce poslušajte u audio priči u izvođenju pripovjedačice Srebrenke Peregrin. Inspirativnu priču s Banovine pronašli smo u zbirci pripovjedaka Antonije Kassowitz Cvijić “Slavenske priče” objavljene 1925. u Zagrebu.

Autori: Ivana Market i Srđan Nogić. Tiha zbirka Hrvatskog školskog muzeja nastala je u suradnji s Centrom za kulturu i film Augusta Cesarca /centarcesarec

Priču poslušajte na sljedećoj poveznici:
https://soundcloud.com/user-173666941/car-dukljanin-oteo-sunce

Antonija Kassowitz-Cvijić (Zagreb, 17. siječnja 1865. – Zagreb, 18. prosinca 1936.) – hrvatska književnica i pedagoginja. U Beču je završila učiteljsku školu 1883. godine. Uspješno je vodila zagrebačko zabavište 13 godina. Na poziv Hrvatskog pedagoško-književnog zbora napisala je 1895. prvi priručnik za dječje vrtiće Rukovođ za zabavište. Surađivala je u domaćim i stranim pedagoškim časopisima, bavila se dječjom književnošću, pisala je dramske tekstove, prevodila operna i operetna libreta. Autorica je više kulturno-povijesnih radova na temu Zagreba te biografskih članaka o mnogim znamenitim Hrvatima.