2020. godina: negativan test – pozitivna sjećanja

Pecanje u doba korone (Eleonor, 4. razred OŠ Lj. Gaja, Osijek, PŠ Sarvaš)

Ova će nam 2020. godina zacijelo svima ostati u pamćenju. Pandemija koronavirusa i snažan potres na području Zagreba i okolice utjecali su na naš svakodnevni život. I naše školstvo je doživjelo promjene jer se prvi put u povijesti nastava izvodila online. Završavajući jedan razred i njegovo drugo polugodište pa na jesen krećući u prvo polugodište novog razreda ili nove škole, učenici nisu uobičajeno sjedili u klupama, otvarali zadanu stranicu udžbenika ni pisali test iz nekog, njima teškog, predmeta. Nisu se imali prilike veseliti zvonu i najavi velikog odmora ni druženju s prijateljima na hodniku – po mnogima najvažnijem dijelu škole. Zaista, neobična godina.

Prvi razred osnovne škole iz Bjelovara

Unatoč svemu, sada je sigurno da je u godini koja je na izmaku bilo i lijepih trenutaka te pozitivnih doživljaja u školi, ma gdje ona bila. S obzirom na to da Hrvatski školski muzej, osim školskih predmeta, čuva i školske uspomene, pozvali smo našu najvjerniju publiku – učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola, koji nas nažalost ne mogu posjetiti jer je i zgrada Hrvatskog učiteljskog doma u kojoj se nalazi muzej stradala u potresu, da nam pošalju svoja lijepa sjećanja iz ove neobične 2020. godine jer se i u teškim razdobljima događaju lijepe stvari i trenutci.

Učenici 4. razreda gimnazije iz Čakovca

Odaziv je bio veličanstven, dobili smo brojna lijepa sjećanja iz cijele Hrvatske. Lijepa sjećanja zabilježile su i poslale nam mnoge škole, razredi pa i učenici i nastavnici pojedinačno. Ilustrativno smo izdvojili samo neka, a sva lijepa sjećanja koja smo dobili i koja ćemo dobiti do kraja godine (jedna rečenica je dovoljna, potrebno je navesti razred, grad i uz svaku izjavu ime učenika te poslati na hsm@hsmuzej.hr), objedinit ćemo u jednu „knjigu sjećanja“ i je sačuvati u Hrvatskom školskom muzeju. Zahvaljujemo svima koji su se odazvali i sudjelovali u projektu „2020. godina: negativan test – pozitivna sjećanja“ i tako s optimizmom ispratili ovu godinu s nadom za dobru i zdravu 2021. godinu.

Zapisi učenika 6. razreda osnovne škole iz Siska

„…u svim šarenim bojama…njihove su misli i nadanja kao uspomena…vedro nebo…iznad glava mojih novih petaša. Njihovo nebo – moje nebo…za kraj 2020. Za početak 2021.“ (Alisa, razrednica 5.a razreda OŠ iz Crikvenice)

„Doživio sam mnoge avanture, stekao nove prijatelje i sam sam složio bicikl.“ (Matej, 7. razred, Zagreb)

„2020. pamti ću po tome što mi se tata vratija s broda.“ (Marko, 4. razred OŠ iz Splita)

Svidjelo mi se kada smo se vraćali u svoje školske klupe.“ (Suana, 2. razred OŠ iz Dubrovnika)

„Saznao sam da ću dobit seku.“(Nikola, 1. razred OŠ iz Zagreba)

„Planinarenje.“ (Zara, 4. razred OŠ iz Kostrene)

„Ova godina za mene je bila teška i nepredvidljiva, no ja sam je iskoristio najbolje što sam mogao. Ovu godinu pamtit ću po upoznavanju novih prijatelja, ovogodišnjem ljetovanju na kojem sam išao u lov na ribe barkom, novoj školi te novom razredu.“ (Timon, 1. razred gimnazije iz Čakovca)

„Počelo je ljeto. Zatim smo ja i moja obitelj otišli na more (moje najbolje ljeto u životu).“ (Strahinja. 6. razred iz Bršadina)

„Moje dobro sjećanje vezano za ovu godinu je to što sam krenuo trenirati veslanje.“ (Borna, 7. Razred, Slavonski Brod)

„Preživio sam potres. Živ sam i zdrav!“ (učenik 3. razreda gimnazije iz Zagreba)

„Prvi put sam dobio 5 iz biologije.“ (Sava, 8. razred, Vinkovci)

„Sretna sam da nije online škola i da Božić dolazi.“ (Tea, 4. razred OŠ iz Rijeke)

„Igranje novih igrica sa starim prijateljima.“ (Karlo, 2. razred gimnazije iz Jastrebarskog)

„Volim 2020. godinu jer sam dobio psa, osvojio drugo mjesto na balotama i dobio laptop.“ (Bruno, 5. razred, Primošten)

„Sretan sam jer imam tako dobru učiteljicu.“ (Stjepan, 1. razred OŠ iz Ivanić-Grada)

„Film Družba Pere Kvržice gledali smo u školi a ne u kinu. Nasmijali smo se do suza.“ (Viktoria, 4. razred OŠ iz Dražica)

„Imao sam više vremena za svoj hobi – fotografiju.“ (Adrian, 8. razred, Slavonski Brod)

„…radio emisiji koju je napravio moj razred Igrom do znanja“ (Aleksandar, 3. razred OŠ iz Daruvara)

„Bila sam kod prijatelja na rođendanu.“ (Lea, 4. razred OŠ iz Visokog)

„Dobio sam puno petica.“ (Viktor, 6. razred, Runovići)

„Iako smo zbog epidemije prepolovljen razred, meni je drago da smo se uopće vratili u školske klupe. Ja sam se svejedno dobro proveo učeći nove lekcije iz raznih ovogodišnjih predmeta. To je moje dobro sjećanje/sjećanja.“ (Marino, 2. razred OŠ iz Pakoštana)

„Najljepše što mi se dogodilo ove školske godine je što smo svi opet jedan isti razred.“ (Maksim, 5.d, Našice)