Muzeji u muzeju – Školski u Tehničkom

Radionica krasopisa

Pandemija uzrokovana virusom COVID-19 i razorni potres u Zagrebu privremeno su zatvorili vrata Hrvatskog školskog muzeja kao i mnogih drugih kulturnih institucija. Iako je muzej fizički zatvorio svoja vrata zbog oštećenja nastalih na samoj zgradi, svoje aktivnosti nastavlja na online platformama kako bi održavao prijeko potrebni kontakt s publikom. U sličnoj ili istoj nemiloj situaciji nalaze se i naši prijatelji – Arheološki muzej u Zagrebu, Hrvatski povijesni muzej, Hrvatski prirodoslovni muzej, Muzej Prigorja, Muzej za umjetnost i obrt i Strossmayerova galerija starih majstora HAZU.

Radionica Gricko za knjige

Popuštanjem epidemioloških mjera muzeji diljem Hrvatske polako se vraćaju u „novo normalno stanje“. Virtualan svijet koliko god bio zanimljiv i sveprisutan ne može zamijeniti fizički kontakt s publikom i doživljaj muzeja u muzeju. U trenutku neizvjesnosti i nedaća sadašnjosti niče nova nada i jasna poruka kako nismo sami. Tehnički muzej Nikola Tesla, koji srećom nije stradao u potresu, pokazuje svoje veliko srce i solidarnost na djelu pozivajući muzeje stradalnike na suradnju u projektu Muzeji u muzeju. U prigodnom zajedničkom programu pripremljene su 23 kreativne i zanimljive radionice za publiku svih uzrasta u kojima su sudionici mogli sudjelovati besplatno od 23. do 26. lipnja 2020. između 10 i 14 sati. Svaki muzej iznio je svoje najtraženije radionice u kojima je svakodnevno sudjelovalo mnoštvo sudionika.

Uz pridržavanje epidemioloških mjera, i veliki i mali, istraživali su svijet muzejskih radionica stradalih zagrebačkih muzeja u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu. Lijepi ambijent i uhodana ekipa u Tehničkom muzeju su se pokazali kao pun pogodak. Posjetitelji su bili oduševljeni količinom zanimljivih sadržaja i samom idejom programa Muzeji u muzeju toliko da su se vraćali i preostale dane kako bi se okušali u svim muzejskim zanimacijama. U radionicama Hrvatskog školskog muzeja posjetitelji su uživali u izradi quillinga, pisanju krasopisom, stvaranju ilustracije prema Bertuchovoj slikovnoj enciklopediji za djecu i stvaranju gricka za knjige. Svaka od ovih radionica je svojevrstan dodir s djelićem blaga koje čuva Hrvatski školski muzej

Radionica Svijet enciklopedije u malom

Svijet enciklopedije u malom je posebna muzejska radionica vezana uz dječju slikovnu enciklopediju stvaranu na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće, Bilderbuch für Kinder – slikovnicu za djecu autora Friedricha Justina Bertucha. Hrvatski školski muzej danas jedini u Hrvatskoj čuva sedam, gotovo cjelovitih, svezaka Bertuchove slikovne enciklopedije za djecu objavljene u Beču u izdavačkoj kući A. Pichlers Witwe & Sohn u prvom desetljeću 19. stoljeća. Sudionici radionice na temelju ilustracija i opisa stvarali su svoj tematski suvenir – magnet inspiriran Bertuchovim slikovnim carstvom. Ova radionica naglašava i važnost čitanja od malena.

Sve je spremno za Čaroliju quillinga

Likovna muzejska radionica Čarolija quillinga donosi zanimljivu i jednostavnu tehniku savijanja papira iz davnina. Sudionici su stvarali mala umjetnička djela igrajući se papirom, iglom i bujnom maštom. Igra papirom potiče strpljivost, urednost i osjećaj za lijepo, što su i sami sudionici vrlo brzo uvidjeli. Kako su pisali naši preci krasopisom u školama, sudionici su najlakše doznali igrajući se perom i tintom. Od tankih i debelih crta do lijepo ispisanih riječi i rečenica, korak po korak do pravog krasopisa. Kako bi učenje teklo glatko, a čitanje knjige bilo slatko, sudionici su izrađivali Gricka za knjige. Ova zabava privukla je i male i velike. Vrlo brzo na našem su stolu nikle kreacije s prelijepim životinjskim motivima. Uostalom, slike govore sve. Zadovoljni posjetitelji odlazili su iz muzeja sa željom za ponovnim druženjem, a mi se nadamo se da će to i biti uskoro.

Svatko “u svom filmu”