Jedan razred đaka u Muzeju spava

Gordanin razred (HŠM, Zbirka igračaka)

Jedna od prvih donacija, u već spomenutoj akciji Slatko sjećanje na djetinjstvo, bila je donacija gospođe Gordane Vnuk, koja je našem Muzeju odlučila darovati, usuđujem se napasati, svoje djetinjstvo. Velik je broj predmeta iz ove donacije koji su stigli u naš Muzej te vjerujem kako će većina biti predstavljena i na ovom blogu.

Sad bih vam rekla što 16 učenika Vb razreda zagrebačke Osnovne škole Kaptol radi u Školskom muzeju. Pajo Patak i Vlatka, Miki Maus, patuljci Pospanko i Učo, pas Švrćo, slonić Dambo, blizanci Bamby i Ježići – zapravo su omanji dio kolekcije gumenih figurica naše poznate Tvornice igračaka Biserka, ali su i dio spomenutog Vb razreda generacije 1966./67. godine. Kako to znamo? Tako što svaka figurica, baš kao i svaki učenik i nekada i danas ima vlastitu učeničku knjižicu napravljenu od papira (kako i doliči za jedno takvo vrijeme) sa svim potrebnim informacija (ime i prezime – vlastito i roditelja, adresa, ocjene iz računa, hrvatskog, muzičkog, prirode, društva i engleskog, opći uspjeh i opisna ocjena iz vladanja). Mašta u dječjoj igri nikada nije imala granice, a popularna igra uloga bila je česta. Nerijetko su djevojčice željele biti učiteljice te imati svoje učenike: plišane ili od drugih materijala, a u slučaju naše donatorice to su bile gumene figurice. Bila je Gordana vrijedna i pravedna učiteljica, a njezini učenici šarolikog znanja pa i vladanja. U učeničkim knjižicama učenika Vb razreda možda je najzanimljivija ocjena bila ona opisna iz vladanja. Primjerice, Bamby blizanke (Pavić, Tijana i Tatjana) nisu sjedile zajedno. I dok je Tijana bila „vrlo aktivna i dobra“ s općim uspjehom odličan, Tatjanin opći uspjeh je vrlo dobar, a vladanje „dosta aktivna ali ne baš dobrog vladanja“. Ni patuljci baš nisu bili najbolji učenici pa u knjižici stoji „veoma loš đak“. No zato su blizanci Ježići sjedili zajedno, bili odlikaši i „vrlo vrijedni i aktivni“. Ipak, jedan učenik imao je posebno mjesto – Vnuk, Ciceko, našoj donatorici najdraža figurica, pa je zečić jedini imao i skrojeni plašt, ali i zdravstvenu knjižicu prema kojoj znamo da je redovito cijepljen (svake godine od 1964. do 1967. po dva puta), a znao je biti i bolestan. Zečić Ciceko sa svojim je prijateljima iz razreda pronašao trajno mjesto u našem Muzeju; njihova đačka priča zapisana je u muzejskoj dokumentaciji te sada predstavljena na blogu. Kad se Muzej ponovno otvori, možete ih doći posjetiti na našoj izložbi Stoljeće djeteta u Hrvatskoj,gdje ponosno poziraju znatiželjnim posjetiteljima podsjećajući ih na dane bezbrižnog djetinjstva.

Tu su i đačke knjižice za “gumeni razred” (HŠM, Zbirka igračaka)

I nešto o Tvornici igračaka Biserka

Tvornica igračka Biserka bila je jedna od najstarijih, ali i najpoznatijih tvornica igračaka na prostoru Republike Hrvatske. Velika vrijednost tvornice bila je u tome što je posjedovala licencu američke tvrtke The Walt Disney Company, koja joj je omogućila proizvodnju i distribuciju Disneyjevih likova, koji su postali sveprisutna igračka druge polovine 20. stoljeća. Koliko su to bile važne, voljene i željene igračke, vidimo i na opisanom primjeru. Osim gumenih figurica tvornica je, među ostalima, proizvodila i lutke, društvene igre kao i velik asortiman raznih lopta za igranje koje su bile neizostavni rekviziti djetinjstva toga vremena. Tvornica nakon 1990. polako sustaje da bi početkom novog tisućljeća potpuno prestala s radom. Ipak, poseban je i pomalo nostalgičan osjećaj vidjeti današnju djecu kako u ruci drže prepoznatljivu Biserkinu igračku koju su naslijedili od svojih roditelja ili možda čak i baka, djedova. No, kako će se oni s njom igrati, morat ćemo pričekati da nam sami ispričaju.