Kako predmet može doći u Hrvatski školski muzej

Tijekom 2019. godine Hrvatski školski muzej pokrenuo je akciju Slatko sjećanje na djetinjstvo kojoj je cilj bio potaknuti prijatelje Muzeja, ali i sve druge građane da se prisjete dragih predmeta iz djetinjstva te ih poklone Muzeju koji će predmet pohraniti, obraditi i predstaviti na izložbi Stoljeće djeteta u Hrvatskoj: djetinjstvo i školovanje u 20. stoljeću te sačuvati za buduće generacije.

Tijekom godine Muzej je primio brojne donacije od kojih je dio predstavljen i na spomenutoj izložbi. Sve donacije su vrijedne, a svaki predmet je evidentiran i pohranjen prema pravilima muzejske struke i čini dio vrijedne i raznolike baštine.

Jednu takvu donaciju Muzeju darovao je gospodin D. G. iz Karlovaca. Donacija je došla tijekom ljeta 2019. godine u dva dijela, a sastoji se od dječje i školske opreme, školskog pribora, učeničkih radova i igračaka.

Dječja hranilica

Posebno bih izdvojila dječju opremu iz 70-ih godina koja se sastoji od vrtića, odnosno prijenosne drvene ogradice koja je služila za čuvanje i igranje djece, vrlo zgodne hodalice koja je ujedno mogla poslužiti i kao dječji stolić te zanimljive dječje hranilice koja je imala i dječju noćnu posudu. Navedeni predmeti bili su vrlo praktični i zanimljivog prepoznatljivog dizajna za vrijeme iz kojeg dolaze. Možda je njihova najveća vrijednost u činjenici kako bi i danas bez problema i ozbiljnih znanstvenih prigovora mogli poslužiti svojoj prvobitnoj namjeni, osobito ljubiteljima tzv. retro stila. Iz istog razloga zanimljiva je i školska torba iz sredine 1970-ih tvornice Jugoplastika iz Splita, koju je u to vrijeme imao gotovo svaki prvašić. Torbe su bile kvadratnog oblika i radile su se uglavnom u plavoj i crvenoj boji. Najčešći motiv na prednjoj stranici bio je Jugoplastikin Indijanac Wiki, pčelica Maja ili neki od Disneyjevih likova.  

Za Zbirku igračaka D. G. je darovao raznolike igračke iz razdoblja od 1960-ih do 1990-ih godina stranih i domaćih proizvođača. Tako su drveni konjić na kotačima s prikolicom, plišani psić na baterije i plastični klarinet došli iz njemačkih i austrijskih tvornica igračaka dok je igra Fliper iz tvornice Mehanotehnika iz Izole, a gumene figurice i lutka iz Tvornice igračka Biserka.

Ono što je dodatno obogatilo zbirke muzeja jest činjenica da gotovo svaka donacija pristigla u Muzej tijekom akcije ima svoju priču ili bar neku anegdotu. U ovom slučaju saznali smo da se gumena lutka zove Leila, a gore spomenuta torba je nova i nikad nošena jer se našem donatoru nije sviđala, no na našu sreću njegova je majka torbu ipak sačuvala. U donaciji je i kućica za ptičice – učenički rad nastao na satu tehničkog odgoja, kožna pernica, kalkulator kao i veliki posteri Asterixa i Garfielda koji su bili nalijepljeni na zidu dječačke sobe, a koje je donator sam iscrtao.

Vrijedni zaposlenici Hrvatskoga školskog muzeja pokušali su što vjernije zapamtiti i zapisati sve priče naših donatora, a neke od njih bit će prenijete i na ovaj Blog. U nekoj od sljedećih objava saznat ćete što cijeli jedan razred radi u Hrvatskom školskom muzeju, iz koje škole i vremena dolazi te kakve ocjene ali i vladanje imaju njegovi učenici.