NAŠIH OVOGODIŠNJIH 100!

Škola je zatvorila svoja vrata do jeseni. Utihnule su učionice i hodnici. Vrijeme je za zasluženi odmor svima u školi. Kako školi, tako i muzeju. Kalendarska godina još nije gotova, a iza nas je već stotinu radionica. Iako je zgrada Hrvatskog školskog muzeja zatvorena radi obnove Školski muzej nije ostao na jednom mjestu. S kovčegom u ruci i kartom na ekranu Školski je posjetio mnoge škole. I ne samo škole. Bili smo i u vrtićima, događanjima u trgovačkim centrima, muzejima, gradskim parkovima…

Neka škola završi kreativno! – radionica Domaćinstva 28. lipnja 2024.

Školski muzej jedinstven po svojoj naravi rado je pokazivao djeci kako je nekada izgledala škola. Učitelji su birali sadržaje iz naše šarolike lepeze na webu. Svoje kurikulume lako su povezali s temama naših radionica. Iako su odmakla čitava stoljeća od nekadašnje pučke škole ona se ustvari nije mnogo promijenila. U školi valja naučiti lijepo pisati, računati, a i risati. Svoje znanje i rječnik čitanjem bogatiti. Tijelo pravilno razgibavati i muke po krivom držanju spriječiti, kako ga kasnije ne bi morali liječiti. Neki su hvalevrijedni predmeti poput Domaćinstva kroz razne preobrazbe nestali u svakidašnjoj školi no moderno doba ih nanovo prepoznaje i čini da ga svaki đak brzo zavoli, bilo u muzeju ili školi.

Svaka naša radionica je priča za sebe. Sa svakom svojom pričom novu smo s Vama pisali. Prisjetimo ih se poimence.

Pišemo krasopisom je naša najtraženija muzejska radionica. Lijepo pisanje je danas đacima prilično izazovan zadatak. U vremenu galopirajuće moderne tehnologije pero i tinta su doista pravi muzejski rariteti. Kako pravilno držati pisalo, kojim putem krenuti, zašto lijevom rukom se nije smjelo pisati? Nicala su pitanja đaka poput gljiva poslije kiše. Ponekad je bilo i tinte po klupi no ova naša lako se briše. Srećom školska odora iz vremena pučke škole zaštitila je odjeću đaka. Odjeveni poput glumaca uronili su s ekipom iz Školskog muzeja u neko drugo vrijeme. Iznenađenje na licima đaka krenulo je već od početka sata starinskim pozdravom gospođici učiteljici. Uspravno sjediti nije lak zadatak pri tome. Pišući lijepe tanke i debele crte pisali smo slovo po slovo, zatim mudre rečenice pa sve do zabavnih i poučnih pjesmica iz zlatnih čitanki. Kakvo zlato se u njima krije znade svatko tko ovom stazom prođe. Strpljivo i polako riješili smo date zadatke. Vježbali smo ruku i razvijali moždane vijuge krasopisom pišući. Jer lijepo pisati je važno no to već odavno znamo!

Pišemo krasopisom, Noć muzeja 2024. Učionica Školskog u Muzeju suvremene umjetnosti

Vezenje križićem je prava pustolovina za nove generacije. Generacija X još u sebi nosi uspomene iz školskih dana kada je uporaba igla i konce svima bila znana. Što se s iglom i koncem radi pokazali smo učenicima od 2. do 4. razreda. Učenici su imali jedinstvenu priliku naučiti osnove veza. Na podlozi od platna s rupicama vezla su se slova abecede vezom križića. Tijekom radionice ručnog rada učenici su vježbali istovremeno obavljanje više zadataka te tako postali pravi mali „multitasking“ majstori –uvlačili iglu u konac, šivali i vezli. Pri tom su vježbali unutarnju kontrolu, smirenost i koncentraciju. Svaki učenik je uspio izvesti na platnu prvo slovo svog imena. Dana im je i uputa za nastavak ove zanimljive aktivnosti uz video radionicu (https://www.youtube.com/watch?v=sntq9C2oElc) te materijal za istu. Nakon uspješno odrađenog zadatka odjenuli su školske uniforme iz 19. stoljeća i fotografirali se zajedno kao razred ponosno sa svojim zgotovljenim uradcima.

Vezenje križićem, OŠ Brestovec Orehovički

Hlapićeva čizmica je muzejska poslastica svoje vrste koja spaja dvije lijepe umjetnosti – književnu i likovnu. Omiljeno štivo đaka pretvorili smo u veselu i poučnu razbibrigu. U Hrvatskom školskom muzeju čuvaju se neke od učeničkih školskih radnji i zadaća koje su rješavali đaci tijekom obuke u šegrtskim školama. Neke od njih su bile izložene i na Svjetskoj izložbi u Parizu 1900. godine. Danas su izložene u Pariškoj sobi Hrvatskog školskog muzeja u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Ručni rad je bio jedan od obaveznih predmeta nekadašnje pučke škole već od prvog razreda. U nastavi ručnog rada stjecale su se potrebne vještine za svakodnevni život – vezenje, prišivanje, pletenje i dr. U ovom predmetu obučavali su se podjednako i djevojčice i dječaci tijekom prva dva razreda niže pučke škole. U ovoj jedinstvenoj radionici ručnog rada učenici su izrađivali (krojili, šivali i ukrašavali) čizmice od filca uz priču učiteljice iz 19. stoljeća. Tijekom radionice ručnog rada „Hlapićeva čizmica“ sudionici vježbaju istovremeno obavljanje više zadataka, unutarnju kontrolu, smirenost i koncentraciju. U konačnici, nakon odrađenog posla koji je za njih bio samo igra, učenici vide produkt svoga rada koji se cijeni i pohvaljuje.

Putem muzejske radionice Svijet enciklopedije u malom ispričali smo priču zajedno s đacima o jedinstvenoj dječjoj slikovnoj enciklopediji stvaranoj na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće Bilderbuch für KinderSlikovnica za djecu autora Friedricha Justina Bertucha. Otac slikovnice, europski intelektualac, Bertuch stvorio je dječju enciklopediju u 12 svezaka, na 1185 stranica i sa 6000 ilustracija, koja je djetetu na zoran način približavala svijet odraslih. Hrvatski školski muzej danas jedini u Hrvatskoj čuva sedam, gotovo cjelovitih, svezaka Bertuchove slikovne enciklopedije za djecu objavljene u Beču u izdavačkoj kući A. Pichlers Witwe & Sohn u prvom desetljeću 19. stoljeća. Svijet biljaka i životinja je vječna inspiracija za bogaćenje pedagoških sadržaja predškolske i školske djece. Uzbuđenje i znatiželja krasila su dječja lica razgledavajući ljepote Bertuchovih ilustracija. Na osnovu tih ilustracija i opisa djeca su stvarala svoj tematski suvenir – magnet inspiriran Bertuchovim slikovnim carstvom.

Svijet enciklopedije u malom, radionica u trgovačkom Centru One West Zagreb, 25. svibnja 2024.

Pravilno sjediti u klupi nije lako. Ni teška torba na ramenima današnjih đaka ne pomaže tom zadatku. Zašto je važno igrati razne igre s ekipom iz razreda u školi i izvan nje pokazali smo učenicima putem odabranih pučkih igara iz 19. stoljeća uobličenih u radionicu Kako se nekada jačalo. Uz pomoć raznih rekvizita vježbali smo svaki dio tijela. Otkrili smo kako nam u pravilno držanju mogu pomoći i svakodnevni predmeti iz kućanstva. Školski muzej promiče ideju dobrobiti tjelovježbe jer Mens sana in corpore sano! (Zdrav duh u zdravu tijelu!)

Geometrijska zabavica je doista bila zabavna radionica u kojoj su ponajviše uživali vrtićki mališani i učenici prvog razreda osnovne škole. Kako se gradi i otkud kreće nije bilo teško pohvatati uz pomagala iz davnih vremena. Dječji rad u zabavištu u 19. stoljeću (nekadašnjem vrtiću) nosio je ime “zabava”, a sredstva kojima se to postiže su “zabavice”. S pomoću zadanoga materijala sudionici radionice stvarali su geometrijske likove i tijela na kartonu od jednostavnoga materijala (štapićima i masom za modeliranje – plastelinom).  Igra s plastelinom nudi obilje radosti. Osim savladavanja osnove geometrije djeca su pokazala i svoje znanje o znamenitostima diljem svijeta.

Slikovnica je prva knjiga u rukama svakog djeteta ili bi svakako trebala biti. Kakve zanimljive slikovnice čuva Školski muzej nema potrebe kriti. U radionici Ilustriram slikovnicu upoznali smo đake sa zanimljivim štivom iz 19. stoljeća i omogućili im pritom da i sami postanu ilustratori.

Motivaciju za razonodu nije teško pronaći uz čarobni Quilling. Ova jedinstvena tehnika oblikovanja papira je prava relaksacija za svaku dob. U njoj su uživali i mali i veliki. Obišli smo mnoge razrede osnovnih škola grada Zagreba. Zarazna papirnata igra vrlo brzo je pronašla put do đaka.

Quilling, radionica za odrasle u Školici za 5

Ovu školsku godinu završili smo kreativno šarenim programom ljetnih radionica u Školici za 5. U petodnevnom programu aktivnosti stvarali smo nered u muzeju, otkrivali čarobni svijet prirode, razmišljali o očuvanju voda naše zemlje, pleli poput naših starih i na kraju uživali u proizvodu nastalom u radionici domaćinstva – slasnim palačinkama.

Preletjeli smo naše radionice poput rakete. Vidite i sami koliko ih ima 😊 – brojkom veličanstvenih 100. U svakoj od njih možete pronaći sebe i otkriti nešto novo. Građa koju baštinimo nam je neiscrpna inspiracija, a našoj publici dobra motivacija. Radujemo se novoj školskoj godini i novim susretima. Osim što možemo doći k vama i Vi možete k nama. U školici za 5 u Hebrangovoj pogledati izložbu koju ili pak razgledati našu Parišku sobu u Muzeju suvremene umjetnosti te se upisati na besplatnu radionicu u Učionicu Školskog (jednom mjesečno). Iako se čini poprilično daleko rezervacija za nova druženja najesen već ima. Pronaći nas nije teško. Sve što vas zanima na našem webu ima – http://www.hsmuzej.hr.

Neka škola završi kreativno! – radionica Domaćinstva u Školici za 5, lipanj 2024.

Pozdrav iz Školskog muzeja do jeseni svima!