Virtualna izložba – Snjegović u Hrvatskom školskom muzeju

Rad učenice V. Jurić iz II. više djevojačke škole u Zagrebu 1923.
(HŠM, Zbirka radova učenika i nastavnika)

Zbirka radova učenika i nastavnika Hrvatskoga školskog muzeja bogata je raznovrsnom građom, ali njezin najveći dio čini likovno stvaralaštvo. Likovni uradci naših učenika odraz su njihove mašte, ali i njihove znatiželje. Izložbom „Snjegović u Hrvatskom školskom muzeju“ predstavljamo likovne radove na kojima se nalazi motiv snjegovića.

Snjegović ili snješko od davnih vremena djeci zaokuplja misli, privlači ih i plijeni im pažnju. O njemu su napisane brojne slikovnice, on je lik u mnogim književnim djelima i filmovima. Tu snježnu kreaciju obično izrađuju dječje ruke prilikom prvog snijega. Stvoren je od snježnih kugli, ima oči, usta i dugmiće kaputa izrađene od raznih materijala, mrkva predstavlja njegov nos, a lončić šešir. On je umjetničko djelo. Vijek trajanja mu je kratak, ali su ga zato djeca i učenici tijekom posljednjih 120 godina pospremali na listove papira koji se danas zovu muzejski predmeti i čuvaju se u čuvaonicama Školskog muzeja.

Slikovni prikaz zime iz ciklusa “Četiri godišnja doba”, Leipzig, kraj 19. st.
(HŠM, Zbirka radova učenika i nastavnika)

Izložba nas u prvom dijelu navodi na razmišljanje o zimi i svemu što ona predstavlja. Na uvodnim koloriranim litografijama s kraja 19. stoljeća i izdvojenim likovnim radovima može se vidjeti koliko zima može biti zabavna, razigrana i radosna, ali u isto vrijeme teška, turobna i zastrašujuća. Izdvojeni slikovni prikazi podsjećaju nas na to da ne smijemo zaboraviti nahraniti ptičice kojima taj isti snijeg sakrije hranu, ne smijemo zaboraviti pomoći starijima kojima snijeg i studen otežava kretanje, i onima kojima se u tim hladnim danima teško ugrijati. Okrutnostima zime suprotstavlja se dječje veselje, sanjkanje, stvaranje gruda snijega, snjegovića i uživanje u grudanju s prijateljima.

Posjetitelji virtualne izložbe mogu razgledati i ilustracije i tekstove sa Zidne početnice učiteljice Viktorije Potočnjak nastale 50-ih godina 20. stoljeća u Zagrebu. Prigodne pjesmice na temu zime olakšavale su učenicima učenje prvih slova.

Zidna početnica učiteljice Viktorije Potočnjak, Zagreb 1956./1957.
(HŠM, Zbirka radova učenika i nastavnika)

Nekoliko likovnih radova bavi se temom blagdana te ćete na njima pronaći okićena božićna drvca, ponekog Djeda Božićnjaka ili Djeda Mraza i Svetog Nikolu.

Djed Mraz – rad učenika M. Gostimirovića, 7. razred narodne osmogodišnje škole
Suhopolje, 1954./1955. (HŠM, Zbirka radova učenika i nastavika)

Na središnjem dijelu izložbe posjetitelja će očarati koliko različitih snjegovića može stvoriti dječja mašta. Tako se tu mogu pronaći „Snješko Saobraćajac“, „Kvisko Snjegović“ ili se mogu razgledati predivni snjegovići koje su stvorile djevojčice iz Druge više djevojačke škole i dječaci iz Kraljevske vježbaonice učiteljske škole u Zagrebu. Tijekom 20-ih godina 20. stoljeća, putem likovnih radova, trajno su pospremili svoja sjećanja na zimske radosti.

Snješko Saobraćajac, T. Balent, 6. g., Zagreb, 1965.
(HŠM, Zbirka radova učenika i nastavnika)

Možda će netko od naših virtualnih posjetitelja nakon razgledavanja izložbe dobiti inspiraciju i u ovim hladnim danima stvoriti snjegovića koji će biti izvrstan i pronaći svoje mjesto u našim muzejskim zbirkama.

Nadamo se da će u nekim boljim vremenima koja su pred nama svi naši snjegovići biti izloženi i dostupni uživo posjetiteljima Hrvatskoga školskog muzeja, u predivnoj zgradi Hrvatskoga učiteljskog doma, na Trgu Republike Hrvatske 4.

Izložba se može pogledati na sljedećoj poveznici:
https://www.artsteps.com/embed/5f509109dc78ee3346ac4f6c/560/315

Organizator izložbe – Hrvatski školski muzej
Za organizatora – Štefka Batinić
Autorica izložbe i tekstova – Kristina Gverić
Skeniranje i priprema – Fredy Fijačko i Kristina Gverić
Marketing – Marijana Bračić
Prosinac, 2020.