Posebna događanja u Hrvatskom školskom muzeju

Mali proljetni razgovori u Školskom muzeju – susret u povodu knjige
dr. sc. Dubravke Brezak-Stamać O hrvatskom jeziku i prirodi u jeziku, 5. lipnja 2019.

Muzej (od grčkog μoυσεῖoν: sjedište muza) je naziv za ustanovu i zgradu u kojoj se čuvaju, proučavaju i izlažu – kronološki ili tematski – zbirke starina i umjetnina te prirodoslovnih, tehničkih i sl. predmeta. Međutim, u muzeju se događaju i zanimljiva posebna događanja. Hrvatski školski muzej, kao i ostale kulturne institucije, samostalno ili u suradnji s ostalim ustanovama organizira posebna događanja kao što su: promocije muzejskih publikacija, tribine, stručno-znanstveni skupovi, stručna predavanja, dodjela nagrada itd. Sva posebna događanja koja su organizirana u Hrvatskom školskom muzeju obrađena su i pohranjena u fondu sekundarne muzejske dokumentacije. Uvidom u sekundarnu dokumentaciju zabilježeno je 167 posebnih događanja u Hrvatskom školskom muzeju od njegova osnutka.

Prvo evidentirano posebno događanje datira iz 1901. godine kada je Hrvatski pedagoško-književni zbor na izvanrednoj glavnoj skupštini proslavio tridesetogodišnjicu svog osnutka te svečano otvorio Hrvatski školski muzej u zgradi Hrvatskog učiteljskog doma.

Prvo evidentirano događanje – otvorenje Muzeja 1901. godine

Pregledom dokumentacije o događanjima u Hrvatskom školskom muzeju sljedeće je posebno događanje, za koje postoji dokumentacija, tek iz 1967. godine.

Veliki razmak između prvog posebnog događanja u Hrvatskom školskom muzeju i drugog može se objasniti brojnim faktorima. Dva svjetska rata, nedostatak materijalnih sredstava i osoblja – samo su neke od otežavajućih okolnosti koje su zadesile Muzej. Primarno treba istaknuti da se rad djelatnika odvijao na volonterskoj razini. Velike promjene za Muzej dogodile su se 1953. godine. Tada je, naime, na prijedlog Upravnog odbora Zbora Narodni odbor grada Zagreba svojim rješenjem odlučio preuzeti Hrvatski školski muzej i time ga uvrstio u red s ostalim muzejskim ustanovama grada Zagreba. Hrvatski školski muzej po prvi puta dobiva svoju organizaciju i stručnu strukturu, budžet, osoblje… i tako postaje ustanova od šireg javnog značenja.

Od 90-ih godina u Hrvatskom školskom muzeju organizira se najmanje jedno posebno događanje godišnje, a znatnije povećanje bilježi se ulaskom u 21 stoljeće. Naime, od tada se na godišnjoj razini održi u prosjeku barem tri posebna događanja.
Gledajući s medijske strane, „posebna događanja“ koja su privukla najviše pažnje javnosti vezana su uz program Hrvatskog školskog muzeja Što sam želio biti kad odrastem. Riječ je o programu u sklopu kojeg su Hrvatski školski muzej tijekom godina posjetile brojne poznate osobe iz javnog života i podijelile s učenicima svoje zanimljivosti i iskustva iz školskih klupa, ali i profesija kojima se bave.

Što sam želio biti kad odrastem? Jacques Houdek s učenicima 2015. godine

 Posebno događanje koje ima najdužu tradiciju održavanja u Hrvatskom školskom muzeju je svečana dodjela diploma i priznanja autorima i mentorima nagrađenih radova na Međunarodnoj izložbi dječjeg likovnog stvaralaštva Lidice. Prva dodjela nagrada održana je 1993. godine, a Hrvatski školski muzej i Veleposlanstvo Republike Češke tu tradiciju nastavljaju danas.

Dodjela priznanja i nagrada sudionicima međunarodne izložbe dječjeg likovnog stvaralaštva u Lidicama, Hrvatski školski muzej, 2018.