Tužan 119. rođendan Hrvatskoga školskog muzeja

Spomen-plaketa uz osnutak Hrvatskoga školskog muzeja i 30. obljetnicu Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora. Zagreb, 1901. (HŠM, Arhivska zbirka)

Godina je 1901., mjesec je kolovoz i školski praznici još traju, vrijeme idealno za susret i druženje učiteljica i učitelja iz svih hrvatskih krajeva – u Zagrebu, u svome Hrvatskom učiteljskom domu koji su izgradili 1889. godine. Povoda nikad ne nedostaje, no ovaj je put posebno svečano – slavi se 30. obljetnica postojanja Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora i otvorenje Hrvatskoga školskog muzeja. Na otvorenju su visoki uzvanici. Hvali se marno hrvatsko učiteljstvo. Ističe se potpora Visoke kr. zemaljske vlade i slobodnoga kraljevskog grada Zagreba. Stvorena je kulturna institucija koja će preživjeti ratove, različite državne zajednice, krize i teška vremena. Kroničar je u časopisu Napredak 1901. zapisao:

Devetnaesti kolovoza bijaše krasan dan, a sve je vrvjelo ispred našega Doma. Pozdravljaju se braća davno neviđena, na daleko rastavljena gorom i vodom, ravnim poljima i ubavim dolovima ljubljene svoje otadžbine. „Ruke šire, u lica se ljube“ – tako je doista govorila pjesnička duša našega Bogdana Guslara.

Godina je 2020., mjesec je kolovoz i školski praznici još traju, prošla su vremena entuzijastičkih učiteljskih ferijalnih skupština i druženja, štoviše vremena su nezgodna za druženja, a zgradu Hrvatskoga učiteljskog doma, ovakvu ranjenu, nekako je sigurnije zaobići. Zaobilaze je, nažalost, i oni koji to ne bi smjeli. Krov oštećen u potresu prokišnjava, vanjski dozidni dimnjak prijeti urušavanjem, pukotine na pregradnim i nosivim zidovima opominju – na zgradi koja je spomenik kulture, u jedinom školskom muzeju u Hrvatskoj, ususret 120. rođendanu, od jeseni bez grijanja…

Kako dalje?

Korak po korak. Ponuda za privremenu sanaciju izložbenog prostora je tu, danas naručujem majstore za saniranje krova, sutra tražim ponude za dimnjak. Treba samo osigurati novce i možda već 120. rođendan dočekamo s novom izložbom… Prekosutra uplaćujem loto. Brojevi su obećavajući: 3, 7, 8, 19, 21, 22, 31. Nada umire posljednja! Uostalom, još uvijek nam (pre)ostaje ona Beckettova o pokušajima i pogreškama.

Sretan 119. rođendan našem muzeju!

Dio pročelja zgrade Hrvatskoga učiteljskog doma u travnju 2020.
Poslije kiše u srpnju 2020., kao i poslije svake kiše u posljednjih pet mjeseci. Voda uopće ne treba tražiti put u prostore muzeja, otvoren joj je…
Dimnjak – vezati ga uz tijelo zgrade ili rušiti?