!IZLOŽBA! USUDI SE! POGLEDAJ PREPARATE!

Vitrina s prirodoslovljem – Hrvatski školski muzej 1901.

Tijekom mjeseca listopada u Hrvatskom školskom muzeju predstavit će se posebna  „podzbirka“ Zbirke nastavnih sredstava i pomagala. Po prvi put u cjelini javnosti predstavljamo vrijedne i zanimljive preparate koji su se koristili u školama na području Hrvatske, a koji su sačuvani u fundusu Muzeja. Zanimljivost vezana uz ovu vrstu građe jest činjenica da su predmete koje predstavljamo za Muzej prikupili, a mnoge i izradili upravo učitelji.

Hrvatski pedagoško-književni zbor od svojega osnutka 1871. sustavno je i organizirano prikupljao nastavna sredstva, a među njima i ona koja su se koristila na nastavi prirodoslovlja. U Darovima Hrvatskom školskom muzeju zabilježene su sve donacije od 1900. do 1910. godine. U njima pronalazimo zapise o doniranoj građi vezanoj i za nastavu prirodoslovlja. Darovi su skup izrezaka iz novina, novinskih članaka, u kojima je javno objavljeno tko su darovatelji muzejske građe, detaljni popisi darovane građe s osnovnim podacima o darovateljima, kao i podatak koliko se novčanih sredstava za Muzej doniralo. Podaci su izlazili u Napretku, glasilu Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora. Darovatelji građe najčešće su bili prosvjetni radnici, koji su pokazali velik interes za obogaćivanje muzejskih zbirki.

Darovi Hrvatskom školskom muzeju, Hrvatski školski muzej 1900. – 1910.

Motivirani radom Zbora, učitelji i pedagozi nastavljaju darovati predmete za buduće muzejske zbirke tijekom 19. i 20. stoljeća.

Među mnogim zanimljivim preparatima, građom koju ćemo predstaviti na izložbi u listopadu u Školici za 5, Hebrangova 5 u Zagrebu, izdvajamo i predstavljamo tri važne donacije.

TRI DONACIJE

„U Zagrebu, u subotu 20. srpnja 1901.
G. Nikola Pavić, učitelj kr. vježbaonice u Zagrebu, priredio je zbirku kornjača, riba, školjki i gmazova.” (Darovi Hrvatskom školskom muzeju, Hrvatski školski muzej 1900. – 1910.)

Učitelj u Višoj djevojačkoj školi u Zagrebu Nikola Pavić i njegova supruga Ivana rođ. Pfister na početku 20. stoljeća poklonili su Hrvatskom školskom muzeju vrijednu i važnu građu. Poklonjena građa koristila se na nastavi prirodopisa te je na zoran način pomagala učiteljima u radu i prenošenju znanja učenicima o različitim životinjskim vrstama. Posebnost ove građe je u tome što je taj učiteljski par sam izradio preparate koji se danas čuvaju u Zbirci nastavnih sredstava i pomagala. Njihova donacija Hrvatskom školskom muzeju nije samo čin velikodušnosti već i izraz njihove vizije o važnosti obrazovanja i očuvanja prirodoslovnih znanosti. Zanimljivost ove donacije jesu ribe, žabe, gušterica, kukci te bjelouška pronađena u Maksimirskom perivoju, koju je učitelj Nikola Pavić preparirao za potrebe učenja u nastavi prirodopisa.

Donacija bračnoga para Pavić

Učitelj Kvirin Broz, član HPKZ-a, zaslužan je za bogatu donaciju građe tematski vezane za med i pčelarstvo. Ova vrijedna građa bila je izložena na Hrvatsko-slavonskoj gospodarskoj izložbi u Zagrebu 1906., a nakon zatvaranja izložbe pronašla je svoje mjesto u muzejskom fundusu. Građa koju je donirao Kvirin Broz uključuje razne predmete i materijale vezane za pčelarstvo, koji su bili od velike koristi za obrazovanje i istraživanje u tom području. Ovi predmeti pružaju dubok uvid u tehnike i metode pčelarstva s početka 20. stoljeća te ilustriraju važnost meda i pčelinjih proizvoda u svakodnevnom životu i gospodarstvu toga vremena. U Muzeju uz navedenu građu čuvamo i dva zanimljiva muzejska predmeta, preparate koji prikazuju razvojne faze pčele medarice. Ovi preparati detaljno prikazuju transformaciju pčele od jajašca, preko ličinke i kukuljice, do odrasle pčele.

Donacija građe s Hrvatsko-slavonske gospodarske izložbe, Zagreb, 1906.
  • Donacija Gornjogradske gimnazije

Godine 2023. Hrvatski školski muzej primio je vrijednu donaciju od Gornjogradske gimnazije. Među zanimljivim predmetima koje smo pospremili u muzejske zbirke posebno se ističu novi eksponati: impresivno gnijezdo stršljena, detaljan model pčele i realističan model zmije. Ovi su predmeti prvi put predstavljeni javnosti, obogaćujući tako muzejsku kolekciju.

Donacija Gornjogradske gimnazije