1 2 3 – SRETAN!

Hrvatski učiteljski dom – Hrvatski školski muzej, 2018.

Ljeto, nekad sezona kiselih krastavaca kad je grad bio prazan, prazni ulice i trgovi… Danas turisti na proputovanju ka jugu ili ciljano u razgledavanju Zagreba. Mnogo turista. A na uglu Trga Republike i Hebrangove ulice prazan Hrvatski školski muzej, Hrvatski učiteljski dom…

Umjesto intimne ljetne proslave 19. kolovoza, na dan rođendana, a zatim jesenskog tuluma, 123. rođendan slavimo izbjegli, noseći Muzej u sebi i sa sobom.

I kako se ne prisjetiti…

Napredno hrvatsko učiteljstvo smjeralo je, još od udruživanja u Hrvatski pedagoško-književni zbor (1871.), osnovati školski muzej po uzoru na tada već postojeće europske školske muzeje – u Beču, Beogradu, Budimpešti, Celovcu, Grazu, Ljubljani.

Tijekom sljedeća tri desetljeća marljivo će učitelji raditi na prikupljanju građe, osiguravanju prostora, stvarajući tako preduvjete za svečano otvorenje Hrvatskog školskog muzeja u kolovozu 1901. godine.

Postav Hrvatskoga školskog muzeja 1901. godine

Za svog postojanja Muzej je prolazio kroz teške periode u svom radu – bilo da se radilo o ratnim prilikama ili nedostatku financijske potpore. Mijenjao je Muzej i vlasnike – 1929. godine postaje vlasništvom SHUD-a, a 1936. godine vlasnikom mu postaje Jugoslavensko učiteljsko udruženje. Hrvatski pedagoško-književni zbor ponovno ga preuzima tijekom drugog svjetskog rata, a 1953. godine to čini Narodni odbor grada Zagreba. Čitavo to vrijeme obilježio je nedostatak prostora. Nužno je istaknuti, ipak, da Muzej nije prestajao postojati i da nije napuštao svoj Dom.

Hrvatski školski muzej – stalni postav iz 2000. godine

Godine 2000. javnosti je predstavljen „novi“ stalni postav, sljedeće godine katalog stalnog postava, u nedostatnom prostoru priređuju se tematske povremene izložbe, predavanja, gostovanja… Muzej se intenzivno približava posjetiteljima i korisnicima, osluškujući njihove potrebe. Iz godine u godinu ojačava pedagoški rad Muzeja, sve je više tematskih radionica, igraonica i vodstava pa pedagoška djelatnost (p)ostaje jednim od naših najpopularnijih „proizvoda“. Hrvatski školski muzej posljednjih dvadesetak godina „raste“ i postaje privlačna kulturna točka Donjeg grada, u njega se dolazi, u njemu provodi vrijeme i u njega se vraća. Stalne su inicijative i pokušaji da u Hrvatskom učiteljskom domu dobije na korištenje dodatni prostor kako bi dalje mogao nesmetano širiti i razvijati svoju djelatnost i ponudu.

Hrvatski školski muzej početkom 21. stoljeća

Zapravo, tako je bilo sve do 22. ožujka 2020. Tada potres prekida uzlaznu putanju „malog“, usko specijaliziranog muzeja, jedinog takvog u Hrvatskoj. Oštećenja na zgradi Doma takva su da za posjetitelje on više nije siguran.

Muzej je, kontinuirano „na radu od kuće“ od početka 2021. pa do ljeta 2022. Priređivane su virtualne izložbe, obrađivala se građa, gostovalo s izložbama i radionicama. Vrijeme je to koje je odnijelo nove izazove i suočilo nas s činjenicom da nemamo gdje primiti svoju najbrojniju publiku – školsku djecu i mlade.

Ulaz u Hrvatski školski muzej nakon potresa 2020. godine

Fundus Hrvatskog školskog muzeja nalazi se i četiri godine poslije u Hrvatskom učiteljskom domu. Muzej je u Noći muzeja 2023. otvorio vrata Školice za 5, manjeg galerijskog prostora u Hebrangovoj ulici 5. Uredi se nalaze u Hebrangovoj ulici 5, Tkalčićevoj ulici 4 i kolegijalnošću Etnografskog muzeja u Zagrebu u njihovim prostorima u Kačićevoj ulici 9.

Pušući u 123 imaginarne svjećice na imaginarnoj torti zamišljam želju. Reći ću vam ju, posve sigurna da će se svakako ostvariti: povratak Hrvatskog školskog muzeja u svoj i k svom Domu, gdje mu je mjesto. Sretan (nam) rođendan!